Maymun Çiçeği Virüsü Nedir? Belirtileri Nelerdir ? Nasıl Bulaşır ?

Gün geçmiyor ki yeni bir virüs , yeni bir hastalık hayatımıza girmesin. Daha covid-19 yaralarını bile doğru düzgün saramamışken bu kez de maymun çiçeği isminde yeni bir hastalık türedi. Dünya sağlık örgütünün kırmızı listeye aldığı ve dikkat edilmesi konusunda uyarılarda bulunduğu Maymun Çiçeği hastalığı Nedir ? Belirtileri nelerdir ve insanlara nasıl bulaşır bu yazımızda bu sorulara cevap vermeye çalışıcaz.

maymun çiçeği hastalığı belirtileri neler

Hatırlayacağınız üzere 2019 yılının Kasım ayından itibaren Çin’in Wuhan şehrinde ilk kez ortaya çıkan ve bir sonraki yıl tüm Dünyaya yayılan , Dünya genelinde %3.4 gibi bir ölüm oranına ulaşan Covid-19 sonraki yıllarda ülkemize de gelmiş ve sosyal hayatı felç etmişti. Ekonomik olarakta ciddi darbeler vuran hastalık , karantina tedbirleri neticesinde kapalı kalan iş yerlerinden bir çoğunun kapanmasına ya da işten eleman çıkarmasına sebep olmuştu.

Bu kez ortaya çıkan hastalığın adı ise Maymun Çiçeği virüsü olarak geçiyor. Orjinal adı Monkeypox olan hastalık ilk Kongo Demokratik Cumhuriyetinde ortaya çıkmış durumda. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), hastalığın diğer ülkelere yayılması sonrasında harekete geçerek küresel halk sağlığı acil durumu ilan etti.

Maymun Çiçeği Nedir ? Neden Maymun Çiçeği Deniyor ?

Günümüzde bu hastalık Kongo Demokratik Cumhuriyetinde ilk boy gösterse de halbuki insanlık tarihinin ilk kez karşılaştığı bir hastalık değil. Bu hastalık literatürde ilk kez 1958 yılında Danimarka’nın Kopenhag şehrindeki bir laboratuvarda, hayvanlarla yapılan çalışmalar sırasında maymunlarda görüldü. Bu hastalığın maymun çiçeği olarak bilinmesi tam olarak buradan gelmektedir.

Orjinal adı ile Monkeypox, Poxviridae ailesindeki Orthopoxvirus cinsinin üyesi olan maymun çiçeği virüsünün yol açtığı hastalıktır. Monkeypox kelimesinin kısaltması olan Mpox olarak da bilinen bu virüs, zoonotik hastalıklar olarak , yani omurgalı hayvanlardan insanlara , doğal olarak geçebilen hastalıklar veya enfeksiyonlar olarak tanımlanır.

Maymun Çiçeği Virüsünün Tarihçesi ve Günümüz

Hastalığın bir insan da görülmesi ilk kez 1970 yılında bugün ki başlangıç noktası olan Kongo Demokratik Cumhuriyetinde 9 yaşında bir çocukta görülüyor. 1970 yılından sonra ise adeta Afrika’yı kasıp kavuran virüs , Kongo’dan sonra , Benin, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Gabon, Fildişi Sahili, Liberya, Nijerya, Sierra Leone ve Güney Sudan olmak üzere 10 Afrika ülkesinde hastalık tespit edildi.

Africa CDC’nin 9 Ağustos 2024 tarihinde paylaştığı rapora göre ocak ayından 8 Ağustos tarihine kadar 13 Afrika ülkesinde 2.822 kişi maymun çiçeğine yakalandı. Şüpheli vaka sayısı ise 14.719 olarak açıklandı. Bu hastalıktan ötürü 511’i Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde olmak üzere 517 kişi hayatını kaybetti.

maymun cicegi asi mevcut mu asi ile tedavi

Maymun Çiçeği Hastalığının Belirtileri Nelerdir ?

Hastalığın belirtileri arasında Ateş , Baş Ağrısı , Halsizlik , Öksürük , Burun Tıkanıklığı , Üşüme ve titreme gibi normal bir çok hastalıktan alışık olduğumuz belirtiler yer alıyor. Yukarıda saydığımız rahatsızlıklara ek olarak Lenf düğümlerinde şişme , vücutta sivilce ya da kabarcıklara benzeyen döküntüler , Sırt ağrısı ve kas ağrısı da bulunmaktadır.

Yukarıda saydığımız belirtilerden bir kaçına ya da daha fazlasına sahip iseniz mutlaka en yakın sağlık kurumuna gidip muayene olmanızı tavsiye ederiz. Hastalığa yakalananlar hastalığı hafif bir şekilde atlayabilse de ender de olsa can kayıpları da yaşanabilmektedir.

İlginizi Çekebilir : Vera Ai : Ölen İnsanlarla Konuşturan Yapay Zeka

Hastalığın ilk belirtileri, virüs vücuda yerleşip enfekte olduktan sonra 5 ile 21 gün arasında ortaya çıkabiliyor. Bu hastalığın tedavisi için spesifik bir ilaç ya da aşı olmamakla beraber , antiviral ilaçlar aracılığıyla bu hastalık tedavi edilebilmektedir.

Maymun Çiçeği Hastalığı Nasıl Bulaşır ?

Bu hastalığın , insandan insana bulaşmasının birden fazla yolu bulunuyor. Bunlar arasında en sık karşılan bulaşma yolları ; Sarılma, cinsel ilişki ve masaj gibi yakın temasın oluşmasına sebep olabilecek davranışlardır.

Hastalık kapmış kişiler ile yakın temasta bulunmasanız bile bu kişilere ait ya da temas etmiş , kıyafet, yatak çarşafı ve havlu gibi eşyalar ile yakın temas halinde de hastalığın bulaşmasına yol açabilmektedir.

Bu hastalık insandan insana bulaşabildiği gibi hayvanlardan insanlara da geçebilmektedir. Hastalık taşıyıp insana bulaştırabilen hayvanlar da önce çıkanlar ise , fare ve sincap gibi kemirgen hayvanlardır.

maymun cicegi hastaligi hakkında en doğru bilgiler

Türkiye’de Maymun Çiçeği Vakası Var Mı ?

Hastalık hakkında yeterince bilgi edindiyseniz sizi meraktan kurtaracak bir başka konuya geçelim. Bu hastalık Türkiye de görüldü mü ? Hastalık ile ilgili açıklamalar Sağlık bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu’ndan geldi.

Kendisine daha önce de hastalık ile ilgili sorulan sorulara cevap veren Memişoğlu geçmiş açıklamalarında “Şu anda alarma geçmemiz söz konusu değil.” açıklamasını yapmış olsa da son açıklamasında “Maymun Çiçeği ile ilgili gelişmeleri takip ediyoruz.” ifadelerini kullandı. Ayrıca Türkiye’de doğrulanmış bir vakanın olmadığının da altını çizdi.

Maymun Çiçeği Hastalığını Yusuf Güney Çıkmadan Önce Bildi mi ?

Yusuf Güney son zamanlarda yaptığı sıradışı açıklamalar ile ön plana çıkan bir isim. Yakışıklı şarkıcı katıldığı programlarda yaptığı müzikler ile ekrana gelemese de , astral seyehat ile ilgili söylemleri sebebiyle sık sık ekrana gelmektedir.

Bir çok canlı yayına çıkan şarkıcının özellikle söylediği bir cümle bu günlerde , maymun çiçeği hastalığının patlaması ile sosyal medya da dolaşmaya başladı. Yusuf Güney 3-4 ay önce katıldığı bir yayında bu hastalığın yakında çıkacağını adeta herkese haber veriyor.

Hastalık ile ilgili Sık Sorulan Sorular

Bu yazımızda sizlere son zamanların en tehlikeli salgın hastalığı olan ve Dünya sağlık örgütü tarafından acil durum ilan edilen Maymun Çiçeği virüsü hakkında bilgi vermeye çalıştık. Eğer etrafınızda yukarıda belirttiğimiz belirtileri taşıyan insanlar varsa ya da sizde bunlara benzer semptomlar var ise mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna gitmenizi tavsiye ederiz.

Bu ve bunun gibi merak ettiğiniz başka konular varsa “Nedir” isimli kategorimizi takip edebilirsiniz. Eğer aradığınız konu da yazımız henüz bulunmuyorsa bize merak ettiğiniz konuyu yorumlarda belirtebilir ya da iletişim bölümümüzden bize ulaşabilirsiniz.

Oy Verirsen Mutlu Oluruz
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.